Σχολική γιορτή 28ης Οκτωβρίου 2015

ΝέαΔεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σχολική γιορτή 28ης Οκτωβρίου 2015

Διδακτική επίσκεψη στα μαρτυρικά Κερδύλλια
Φέτος, στο πλαίσιο του εορτασμού για την 28η Οκτωβρίου 1940 και μετά από εισήγηση του συλλόγου διδασκόντων,το σχολείο μας επισκέφτηκε το μαρτυρικό τόπο των Κερδυλλίων.
Στις 17 Οκτωβρίου 1941 οι άνδρες της γερμανικής Βερμάχτ έκαψαν τα Άνω και Κάτω Κερδύλλια και εκτέλεσαν όλους τους άνδρες ηλικίας 14-65 ετών, ως αντίποινα για τη δράση ανταρτών στην περιοχή και για την βοήθεια των κατοίκων των εν λόγω χωριών προς τους αντάρτες. Στόχος της διδακτικής επίσκεψης ήταν οι μαθητές μας να γνωρίσουν αυτά τα ιστορικά γεγονότα,να έρθουν σε επαφή με το φυσικό χώρο και τους ανθρώπους του μαρτυρικού χωριού του Νομού μας, να εκτιμήσουν την Ιστορία του τόπου μας και να την εντάξουν στη Γενική Ιστορία.
Η επίσκεψη προετοιμάστηκε με ενημέρωση των μαθητών στο πλαίσιο των μαθημάτων της Ιστορίας και της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και με έκθεση βιβλίων και σχετικού φωτογραφικού υλικού στο χώρο υποδοχής του σχολείου. Στις 27 Οκτωβρίου βρεθήκαμε στον ιστορικό τόπο, όπου μας υποδέχτηκαν ο ιερέας του χωριού, πατήρ Μιχαήλ Θεοχαρίδης,και η κ. Πατσιά Ελένη, πρόεδρος της κοινότητας Κερδυλλίων.Ο πατέρας Μιχαήλ μίλησε στα παιδιά δίνοντας με αμεσότητα και παραστατικότητα όλες τις πληροφορίες για το χώρο, το ιστορικό γεγονός, τις αιτίες, τα πρόσωπα, καθώς και τις συνέπειές του. Επίσης, παρουσίασε βιβλία που έχουν γραφτεί για τα μαρτυρικά Κερδύλλια.Οι μαθητές απέτισαν φόρο τιμής στο χώρο του μνημείου με την απαγγελία του ποιήματος του Γ. Καφταντζή “Ωδή στα Κερδύλλια”, την κατάθεση στεφάνου, την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των εκτελεσθέντων και τέλος τον Εθνικό Ύμνο.
Στη συνέχεια οι οικοδεσπότες μάς οδήγησαν στον οικισμό των Κερδυλλίων και στην Αίθουσα Πολλαπλών Εκδηλώσεων του Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων, η οποία φιλοξενεί πολύτιμα εκκλησιαστικά και ιστορικά εκθέματα.Εκεί μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου και του Συλλόγου Γυναικών Κερδυλλίων προσέφεραν στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς κεράσματα και αναψυκτικά. Ο ιερέας ενημέρωσε τους μαθητές σχετικά με την έκθεση και παρουσίασε εικόνες που διασώθηκαν από την πυρπόληση των χωριών,εκκλησιαστικά κειμήλια και ιερά κείμενα, όπως το Ευαγγέλιο που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα. Ακολούθησε η ανάγνωση Πρακτικού, ο ορισμός σημαιοφόρου και παραστατών, η παράδοση της σημαίας και η απονομή βραβείων και αριστείων προόδου. Καθ΄ όλη τη διάρκεια της τελετής οι ντόπιοι παραβρισκόμενοι συμμετείχαν με ενθουσιασμό και χειροκροτούσαν τους διακριθέντες μαθητές μας. Τέλος, ο πατέρας Μιχαήλ απένειμε ένα βιβλίο στη σημαιοφόρο του σχολείου.
Ευχαριστούμε θερμά την κ. Πατσιά, τον πατέρα Μιχαήλ και τις ευγενικές Κερδυλλιώτισσες για τη ζεστή φιλοξενία και τη συνδρομή τους στην επιτυχή έκβαση της διδακτικής μας επίσκεψης.
Η δραστηριότητα αυτή ήταν για μας ένας εναλλακτικός τρόπος εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου 1940. Ταυτόχρονα όμως αποτέλεσε ένα διδακτικό μέσο που έδωσε τη δυνατότητα μαθητές και εκπαιδευτικοί να προσεγγίσουμε ένα ιστορικό γεγονός στο φυσικό του χώρο με βιωματικές δράσεις και εμπειρίες.

Επιμέλεια: Σπυριάδου Σούζη

Εντυπώσεις  παιδιών

Η επίσκεψη στα Κερδύλλια ήταν κάτι πολύ ξεχωριστό. Σε κάθε εκδρομή επισκεπτόμαστε μουσεία, μαθαίνουμε νέα πράγματα, γνωρίζουμε νέα μέρη. Αντικρίζοντας όμως το μνημείο του ολοκαυτώματος των Κερδυλλίων και ακούγοντας την εξιστόρηση των γεγονότων από τον ιερέα της περιοχής η αίσθηση ήταν τελείως διαφορετική. Πατήσαμε στο χώμα που πάτησαν οι ήρωες εκείνοι. Τα συναισθήματα που μας κατέκλυσαν ήταν πολλά, θλίψη, λύπη, ίσως και αγανάκτηση. Μα σίγουρα όλοι μας νιώσαμε αποστροφή προς τον πόλεμο, έναν πόλεμο που στέρησε ζωές, χαρές και χιλιάδες χαμόγελα. ΄Ολοι μας φύγαμε λίγο διαφορετικοί από το μέρος εκείνο, ο καθένας με το δικό του τρόπο.
Καργιώτη Κατερίνα, Γ1

Στις 27 Οκτωβρίου 2015 επισκεφτήκαμε το χωριό των Κερδυλλίων πραγματοποιώντας έτσι την πρώτη μας εκπαιδευτική εκδρομή. Ο ιερέας του χωριού μάς πληροφόρησε για τον άδικο χαμό αμάχων κατοίκων, που ξεπερνούσαν τους 200, θύματα των Γερμανών κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στο μνημείο των σφαγιεσθέντων δεσπόζει ο πανύψηλος σταυρός για να μας θυμίζει το αίμα των ανθρώπων που χύθηκε από την αδίστακτη και απάνθρωπη παγίδα θανάτου των κατακτητών. Τέλος, με χαροποίησε το γεγονός ότι οι κάτοικοι του χωριού ενδιαφέρθηκαν και κινητοποιήθηκαν με το να μας υποδεχθούν φιλόξενα και εγκάρδια και με το να μας προσφέρουν διάφορα εδέσματα. ΄Ετσι μάθαμε για την ιστορία των Κερδυλλίων και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι σε κάθε γωνία της Ελλάδας υπάρχει και ένα χωριό με την δική του σημαντική ιστορία.
Πρασιάδου Δόμνα, Γ2

Φωτογραφίες από τη διδακτική επίσκεψη

Ιερό Ευαγγέλιο

Ιερό Ευαγγέλιο

Ενημέρωση Ιερέα-Μιχαήλ για τα εκθέματα

Ενημέρωση Ιερέα-Μιχαήλ για τα εκθέματα

Παράδοση σημαίας

Παράδοση σημαίας

Ανάγνωση πρακτικού

Ανάγνωση πρακτικού

Στο μνημείο πεσόντων

Στο μνημείο εκτελεσθέντων

κατάθεση στεφάνου

κατάθεση στεφάνου

απονομή βιβλίου-δώρου απο τον Πατέρα -Μιχαήλ στη σημαιοφόρο

απονομή βιβλίου-δώρου απο τον Πατέρα -Μιχαήλ στη σημαιοφόρο

© 2017 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΤΡΥΜΟΝΙΚΟΥ ΣΕΡΡΩΝ| ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΣΠΥΡΙΑΔΟΥ ΣΟΥΖΗ | Developed by @kon_Design