Περί μουσικής…

ΝέαΔεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Περί μουσικής…

Ποια είναι η επίδραση της μουσικής στην ψυχή των ανθρώπων; Ποιο είδος μουσικής μάς αρέσει σε διαφορετικές στιγμές της ζωής μας; Γιατί σε ανθρώπους διαφορετικής ηλικίας αρέσουν διαφορετικά μουσικά είδη; Πόσο σημαντική είναι τελικά η μουσική στη ζωή μας; Με αφορμή το Β΄ στάσιμο της Ελένης του Ευριπίδη οι μαθητές/τριες της Γ΄τάξης προβληματίστηκαν σχετικά με τα παραπάνω και κατέγραψαν τα συμπεράσματά τους. Ακολουθεί σταχυολόγηση των μαθητικών εργασιών.

 «Μουσική, το καλύτερο σιρόπι…»

Η μουσική είναι απαραίτητη για όλους. Σε όλες τις στιγμές της ζωής μας ακούμε μουσική για να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας και τις σκέψεις μας. Όταν είμαστε ευτυχισμένοι, για παράδειγμα, προτιμάμε συνήθως τραγούδια ρυθμικά με ευχάριστα λόγια, ενώ όταν είμαστε θλιμμένοι ακούμε αυτά που η μελωδία και οι στίχοι τους είναι μελαγχολικοί ή και καταθλιπτικοί, για να ξεσπάσουμε. Πολλοί ωστόσο διαφωνούν με αυτό και, αντί να ακούν στενάχωρα τραγούδια σε τέτοιες στιγμές, προτιμούν τα πιο χαρούμενα για να αλλάξουν διάθεση.

Οι μουσικές επιλογές καθορίζεται εκτός από τα συναισθήματα και από την ηλικία. Αν θυμάστε στα πέντε μας ακούγαμε κάτι τραγουδάκια που μιλούσαν για τα ζωάκια, τα χρώματα και τους αριθμούς, ενώ τώρα δεν είναι δυνατόν να τα ακούσουμε. Εμείς οι έφηβοι είμαστε σε ηλικία που πειραματιζόμαστε για να καταλήξουμε στο είδος που μας εκφράζει περισσότερο. Επίσης, οι άνθρωποι μεγαλύτερων ηλικιών, οι γονείς μας για παράδειγμα, προτιμούν τα ξένα τραγούδια της εποχής τους ή ελληνικά λαϊκά.

Αν το έχετε προσέξει, δεν υπάρχει μέρα που να μην ακούσουμε ένα τραγούδι. Και σίγουρα έχετε παρατηρήσει ότι σιγοτραγουδάμε το αγαπημένο μας τραγούδι ή έρχεται στο μυαλό μας ο ρυθμός από αυτό που μας «κόλλησε» τελευταία.

Μπορούμε λοιπόν να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η ζωή μας χωρίς τη μουσική θα ήταν μουντή, μια ρουτίνα χωρίς ρυθμό και ίσως χωρίς νόημα, αφού όλοι θα στεκόμασταν σαν σκιάχτρα και δεν θα είχαμε τρόπους να εκφραστούμε. Τώρα η μουσική μας γλυκαίνει τη ζωή, όπως το σιρόπι το γλυκό. Γι΄ αυτό η μουσική είναι το καλύτερο σιρόπι!»

Φανή Δημητρίου

« Η  μουσική είναι κάτι πολύ ενδιαφέρον  κι όπου κι αν πάω , πάντα ακούω μουσική! Ακούω διάφορα είδη, από λαϊκά μέχρι  ραπ, αλλά περισσότερο μου αρέσουν τα ξένα hip-hop τραγούδια. Είναι αυτά που μου «ανεβάζουν» τη διάθεση και την ψυχολογία και με κάνουν να χορεύω ασταμάτητα! Ακόμα, υπάρχουν τραγούδια που τα ακούω όταν δεν είμαι καλά και άλλα που απλά με ηρεμούν.

Η μουσική γενικά είναι κάτι πολύ ωραίο , όχι μόνο για μένα αλλά για πολλούς ανθρώπους.  Το θέμα είναι ότι δεν ακούμε όλοι τα ίδια τραγούδια. Ας πάμε σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Τους αρέσουν τραγούδια όπως η όπερα. ΄Αλλοι μπορεί να είναι Πόντιοι στην καταγωγή και «τρελαίνονται» για ποντιακά, αυτοί που είναι από την Κρήτη για κρητικά και πάει λέγοντας. […]

Ένα είναι σίγουρο, δεν θα άντεχα ούτε μια μέρα χωρίς μουσική».

Μουτίδου Αργυρώ

«Η μουσική κατά τη γνώμη μου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα των ανθρώπων, κυρίως συναισθηματικό. Για παράδειγμα, σε βοηθάει όταν είσαι ψυχολογικά πιεσμένος, όταν βαριέσαι και δεν έχεις τι να κάνεις , άλλοτε σε χαλαρώνει και πολλές φορές οι στίχοι ενός τραγουδιού μπορούν να σε παρηγορήσουν.

Προσωπικά προτιμώ τα είδη μουσικής που έχουν αργό ρυθμό και με χαλαρώνουν. Πολλές φορές με βοηθούν να κοιμηθώ ή να ξεχάσω τα προβλήματά μου. Τα χρησιμοποιώ και για να αγνοήσω διάφορες καταστάσεις, όπως διαφωνίες με τον αδερφό μου ή μια δύσκολη μέρα στο σχολείο.

Άνθρωποι διαφορετικής ηλικίας ακούν διαφορετικά είδη μουσικής. Συχνά όσοι είναι σε μεγαλύτερες ηλικίες εστιάζουν περισσότερο στους στίχους και ακούνε ελληνική μουσική, επειδή δεν καταλαβαίνουν τα ξένα τραγούδια. Επίσης, έχουν μεγαλώσει σε μια διαφορετική εποχή στην οποία υπήρχαν διαφορετικές μουσικές προτιμήσεις. Τέλος, όλοι έχουμε διαφορετικό χαρακτήρα και έτσι διαλέγουμε διαφορετικά είδη μουσικής. ΄Ετσι βέβαια δεν είμαστε όλοι ίδιοι και βαρετοί!»

Καρυπίδης Κώστας

« Η μουσική που ακούν οι άνθρωποι σε κάθε ηλικία είναι διαφορετική , γιατί η επιλογή εξαρτάται από τον τόπο καταγωγής, τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες τους. Για παράδειγμα, τη δεκαετία του ’60 άρεσαν τα λαϊκά τραγούδια, τη δεκαετία του ΄80 η disko, ενώ τώρα υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία επιλογών, κυρίως από τους νέους.

Εγώ γενικά ακούω ελληνικά τραγούδια, κυρίως λαϊκά και παραδοσιακά που συνοδεύονται από χορό, ενώ σπάνια επιλέγω ξένη μουσική. Βέβαια, ό,τι κι αν ακούω, η μουσική με επηρεάζει θετικά, με ηρεμεί, μου δίνει αυτοπεποίθηση, με κάνει να ξεχνιέμαι. Γι΄ αυτό καταλήγω στο συμπέρασμα ότι χωρίς τη μουσική δεν θα ήταν ωραία η ζωή μου!!!

Τσομπανίδης Μιχάλης

«Rock, ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου»

΄Αρχισα να ακούω Rock μουσική όταν πήγα  στη Β΄ Γυμνασίου. Άκουσα διάφορα ροκ συγκροτήματα και τραγουδιστές μέχρι που «ανακάλυψα» το αγαπημένο μου συγκρότημα, τους Guns N’ Roses. Ακολούθησαν και άλλα, όπως οι Led Zeppelin, οι Pink Floyd και φυσικά οι The Doors.  Μπορώ να πω ότι μ’ έχει επηρεάσει όχι μόνο η μουσική, αλλά και όλη η εποχή της, γιατί η  ροκ δεν είναι απλά ένα είδος μουσικής, αλλά τρόπος ζωής.[…] Αυτή η μουσική δεν ανήκει σε δημιουργούς της δικής μου γενιάς, αλλά τα περισσότερα παιδιά ανακαλύπτουμε τη ροκ στην εφηβεία. Μάλιστα τη γνωρίζουμε από τους γονείς μας, αφού πολλά άτομα ηλικίας 50-60 ετών ακούν τα συγκροτήματα με τα οποία μεγάλωσαν, The Beatles, The Doors, Rolling Stones, Aerosmith, Black Sabbath και φυσικά το θρύλο του rock and roll και γνωστό σε όλους μας Elvis Presley!»

Κοσμοπούλου Μαρία

Η μουσική για όλους μας είναι χαρά και ξενοιασιά από τις καθημερινές δυσκολίες. Η μουσική επίσης συνδέεται με την ψυχή μας, διότι καταφέρνει να μας αλλάξει τη διάθεση[…]

Μουσική ακούνε όλοι ανεξαρτήτως ηλικίας, 80άρηδες και 50άρηδες, νέοι και γέροι. Όμως ο καθένας τήν επιλέγει με διαφορετικά κριτήρια. Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος μεγάλης ηλικίας θα ακούσει παλαιότερα τραγούδια και θα θυμηθεί τα νιάτα του, ενώ ένας νέος θα σκεφτεί ή θα θυμηθεί ευχάριστες εικόνες ακούγοντας πιο σύγχρονα τραγούδια.

Γιώργος Πηλιώκης

Ο ρόλος της μουσικής στη ζωή μας δεν είναι τόσο ασήμαντος όσο νομίζουμε. Επηρεαζόμαστε από τις μελωδίες και αφηνόμαστε σε συναισθήματα […]

Αγαπώ τη Rock μουσική. Πιστεύω πως μου ταιριάζει και με δικαιώνει. Rock είναι αυτός που έχει κάνει την προσωπική του επανάσταση, ζει και αναπνέει απελευθερωμένος, είναι αυτός που ονειρεύεται, που ελπίζει, που προσπαθεί και αγωνίζεται όχι μόνο για τον εαυτό του αλλά για όλους. Είναι ειλικρινής φίλος ο πραγματικός   Rock. Είναι αυτός που θα αγαπήσει και θα το πει, δεν θα ντραπεί. ΄Εχει ευαισθησίες […], έχει άποψη, δεν βολεύεται, δεν ησυχάζει, δεν επαναπαύεται […]

Αλήθεια πώς θα ήταν η ζωή χωρίς μουσική; Αδιάφορη,  άχρωμη και μονότονη, γιατί χωρίς τη μουσική δεν μπορείς να χαλαρώνεις, να χαμογελάς, να ελπίζεις να αγαπάς και να ερωτεύεσαι!!!

Ποταμοπούλου Δαμιανή

© 2017 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΤΡΥΜΟΝΙΚΟΥ ΣΕΡΡΩΝ| ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΣΠΥΡΙΑΔΟΥ ΣΟΥΖΗ | Developed by @kon_Design