Παρακολούθηση θεατρικής παράστασης “Ερωτόκριτος” του Β. Κορνάρου

ΝέαΔεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Παρακολούθηση θεατρικής παράστασης “Ερωτόκριτος” του Β. Κορνάρου

Την Τρίτη 26 Ιανουαρίου οι μαθητές της Γ΄ τάξης του σχολείου μας παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση “Ερωτόκριτος” του Βιτσέντζου Κορνάρου στο θέατρο Αστέρια της πόλης των Σερρών. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί Κονόμας Στ., Σπυριάδου Σ. και Καραστογιάννη Κ..

Ο Ερωτόκριτος, που χαρακτηρίζεται αφηγηματικό ποίημα ή έμμετρο μυθιστόρημα, στους πολυάριθμους στίχους του εξιστορεί τις φάσεις που πέρασε η αγάπη δυο νέων, του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας, ώσπου να καταλήξει στο αίσιο τέλος της, το γάμο. Μέσα σ’ αυτή την ιστορία συμπλέκονται και «των αρμάτω οι ταραχές» και «τση φιλιάς η χάρη», για να προβληθούν και τα άλλα γνωρίσματα του ιπποτικού πνεύματος, η αξία της παλικαριάς και της φιλίας.

Κατά τη διδακτική επίσκεψη οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να εκτιμήσουν τη θεατρική μεταφορά ενός από τα σημαντικότερα έργα της κρητικής λογοτεχνίας, να έρθουν σε επαφή με την εποχή του έργου και το δημιουργό του, αλλά και να αξιολογήσουν μια σύγχρονη αφαιρετική σκηνοθετική δημιουργία.

Ακούστε απόσπασμα του Ερωτόκριτου από την αξέχαστη φωνή του Ν. Ξυλούρη στο youtube και δείτε το έργο του Θεόφιλου(Χατζημιχαήλ) “Ο Ερωτόκριτος και η Αρετούσα”

Το εξώφυλλο της πρώτης έκδοσης του «Ερωτόκριτου» το 1713

 

© 2017 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΤΡΥΜΟΝΙΚΟΥ ΣΕΡΡΩΝ| ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΣΠΥΡΙΑΔΟΥ ΣΟΥΖΗ | Developed by @kon_Design