Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία

ΝέαΔεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία

Γιορτάστηκε και φέτος στις 3 Δεκεμβρίου η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, η οποία θεσπίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1992.

Σκοπός αυτού του εορτασμού σε όλον τον πλανήτη είναι η προώθηση της κατανόησης σε θέματα αναπηρίας και η κινητοποίηση υπέρ των δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και ευημερίας των ατόμων με αναπηρία. Ταυτόχρονα, επιδιώκεται η αύξηση του βαθμού ένταξής τους σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής.

Τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην καθημερινή τους ζωή και βιώνουν συχνά τον κοινωνικό αποκλεισμό. Αισθάνονται την περιθωριοποίηση και τη στέρηση της συμμετοχής στα κοινωνικά, δημόσια αγαθά και υπηρεσίες, που πρέπει να είναι κοινά σε όλους τους πολίτες ενός κράτους, εφόσον η κοινωνία πολλές φορές δε λαμβάνει υπόψη τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ομάδας πληθυσμού, τις δυνατότητες και τις ειδικές τους ανάγκες.

Στο πλαίσιο του παραπάνω προβληματισμού και με αφορμή το φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο σχολειό μας σχετικό αφιέρωμα. Αρχικά  ο Δ/ντής  κ.Ακριτίδης Ηλίας μίλησε σε μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς αναφερόμενος σε θέματα ίσων δικαιώματων και ίσων ευκαιριών για τα άτομα με αναπηρία. Στη συνέχεια διαβάστηκε το μήνυμα του Υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και τέλος προβλήθηκε η ταινία του Δημήτρη Σταύρακα «Το Καναρινί Ποδήλατο».

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ τη Διεθνή σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες:

symbasi_amea

 

© 2017 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΤΡΥΜΟΝΙΚΟΥ ΣΕΡΡΩΝ| ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΣΠΥΡΙΑΔΟΥ ΣΟΥΖΗ | Developed by @kon_Design