Μουσική η θεραπευτική!!!

ΝέαΔεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μουσική η θεραπευτική!!!

Αποσπάσματα εργασιών μαθητριών του Γ2΄ στο πλαίσιο της διδασκαλίας του Β΄ Στασίμου από την  Ελένη του Ευριπίδη

Στο συγκεκριμένο Στάσιμο φαίνεται η επίδραση της μουσικής στην ψυχή της θεάς Δήμητρας, η οποία θρηνούσε για την απώλεια της κόρης της. Όταν άκουσε τις μουσικές μελωδίες και τα τραγούδια των Μουσών, των Χαρίτων και της Αφροδίτης μαλάκωσε η θλίψη στην ψυχή της και αποφάσισε να ξαναφέρει τη ζωή στη Γη. Αυτή είναι και η επίδραση της μουσικής στις ψυχές των ανθρώπων. Όσα προβλήματα κι αν απασχολούν τον καθένα και όση δυστυχία κι αν τον κατακλύζει, η μουσική έχει τη δύναμη να τον ταξιδέψει σε άλλους κόσμους, εποχές και μέρη, να δημιουργήσει όμορφες εικόνες και συναισθήματα και να εξαλείψει κάθε σκοτεινή σκέψη. Πολλές φορές μια όμορφη μελωδία μάς φέρνει στο μυαλό πράγματα και πρόσωπα του παρελθόντος, αλλά και μας κάνει να νιώθουμε νοσταλγία για τα περασμένα. Τέλος, η μουσική μάς βοηθά  να γνωρίσουμε τον εαυτό μας καλύτερα και να νιώθουμε συναισθηματική πληρότητα ή ακόμη και να ταυτιστούμε με τους στίχους.

Για όλες τις εκφάνσεις της ζωής υπάρχουν και ανάλογες μελωδίες. Για παράδειγμα, ένα χαρμόσυνο γεγονός, όπως ο γάμος, επενδύεται με ευχάριστη και ζωηρή μουσική, ενώ στα δυσάρεστα γεγονότα ο ήχος είναι πιο αργός και λυπητερός. Αυτό ισχύει και για τις διάφορες ψυχολογικές καταστάσεις στις οποίες βρισκόμαστε κάθε στιγμή. Έτσι, οι νέοι επιλέγουμε έντονη και χορευτική μουσική όταν θέλουμε να διασκεδάσουμε με την παρέα μας, ενώ προτιμούμε έντεχνες μπαλάντες όταν έχουμε στοχαστική διάθεση και θέλουμε να χαλαρώσουμε.

Από την άλλη, κάθε ηλικιακή ομάδα έχει τα δικά της ακούσματα που συμβαδίζουν με την ιδιοσυγκρασία της και τις εμπειρίες της. Αλλά και κάθε γενιά χαρακτηρίζεται από ένα διαφορετικό ρεύμα στη μουσική, όπως η Jazz, Rock n’ Roll, Rock, Reggae, Trance, Heavy Metal, κ.ά. Είναι επομένως και θέμα εποχής και μόδας τι μουσική θα επιλέξει ο καθένας, όμως υπάρχουν και κάποια μουσικά ακούσματα που μένουν πάντα διαχρονικά και συγκινούν με τους στίχους και τη μελωδία τους κάθε γενιά.

Εν κατακλείδι, η μουσική είναι απαραίτητη στη ζωή μας, γιατί της δίνει χρώμα και συναίσθημα. Άλλωστε, δεν υπάρχουν όμορφες και άσχημες μελωδίες, αλλά ήχοι οι οποίοι ταιριάζουν στην ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε κάθε φορά.

Κωνσταντίνα Νικάκη , Γ2

 

[…]  Να σημειώσουμε ότι η μουσική πολλές φορές μπορεί να θεωρηθεί απαραίτητη για όλους μας και ένας τρόπος ψυχικής εκτόνωσης, αφού εκφράζει το ψυχικό μας συναίσθημα. Δεν είναι λίγες οι φορές που η μουσική μάς πρόσφερε χαλάρωση, ενέργεια ή και την δυνατότητα να αποδράσουμε απ’ την καθημερινότητά και να ταξιδέψουμε νοητά σε αγαπημένα μέρη και πρόσωπα. Επιπρόσθετα, μάς δημιουργεί τη θέληση να αφήσουμε το μυαλό μας να ονειρευτεί, ώστε να ανεβάσουμε την διάθεσή μας και να αφεθούμε στους ρυθμούς της και στις εικόνες που μας εμπνέει. Η χαλάρωση, η οποία επιτυγχάνεται με τη  μουσική, μάς προκαλεί διάφορα συναισθήματα , τις περισσότερες φορές ευφορίας. Σ’ αυτό ακριβώς το σημείο, η μουσική παύει να είναι απλώς ένα στοιχείο χαλάρωσης και αποκτά θεραπευτικό ρόλο.

[…]  Οι μουσικές επιλογές μας είναι κατά μεγάλο ποσοστό επηρεασμένες, εκτός απ’ τα συναισθήματά μας, και απ’ την γενιά στην οποία μεγαλώσαμε/μεγαλώνουμε και τις επιρροές, οι οποίες στιγμάτισαν την ζωή μας, όπως σχέσεις, σημαντικά γεγονότα στο οικογενειακό ή σχολικό περιβάλλον ή στην ψυχοσύνθεσή μας. Προσωπικά, άρχισα να ακούω Rock μουσική στο τέλος της Α’ Γυμνασίου. Προτιμώ την Rock, είτε νέα είτε παλιά, διότι, συνήθως, το νόημα των στίχων είναι βαθυστόχαστο και πολλές φορές εμπνευσμένο απ’ τις εμπειρίες των μελών οποιασδήποτε μπάντας. Τα συγκρότημα που ακούω είναι οι «Three Days Grace », «Green Day», «Gun’s N’ Roses», «Linkin Park» και «New Year’s Day». Τέλος, η μουσική με επηρεάζει κατά τεράστιο ποσοστό και είναι σημαντικό  κομμάτι της ζωής μου.

Σαρίδου Όλγα, Γ2

 

[…] Η μουσική στην οποία αφιερώνω αρκετές ώρες καθημερινώς, αλλά με απόλαυση, είναι η ξένη μουσική Hip-Hop, διότι αγαπώ τον χορό που τη συνοδεύει, αλλά και γενικά το είδος της και γι’αυτό άλλωστε παρακολουθώ εδώ και 2 χρόνια μαθήματα χορού hip-hop. Το δεύτερο είδος μουσικής στο οποίο θα αναφερθώ είναι η ελληνική rap μουσική. Βέβαια, πάντα συγκεκριμένα και επιλεγμένα τραγούδια. Αυτό το είδος μουσικής στις μέρες μας έχει την φωνή την οποία στην κοινωνία δεν έχουν οι άνθρωποι. Μας δίνει σοβαρά μαθήματα ζωής. Έτσι, συγκεκριμένα κομμάτια καταφέρουν να αγγίξουν τον ακροατή ώστε να ταυτιστεί στο κομμάτι, διότι τον θυμίζει την ζωή και την καθημερινότητα του. Τέλος, τρίτο και τελευταίο είδος στο οποίο αφιερώνω την ακρόαση μου αλλά και τον χρόνο μου είναι η έντεχνη-λαϊκή παλιά ελληνική μουσική. Όταν αναφέρω στους φίλους μου αλλά και γνωστούς πώς ακούω αυτό το είδος μουσικής, γελάνε και μου λένε : “Εσύ γιατί ακούς τέτοια μουσική; Είναι για μεγάλους σε ηλικία”.  Αλλά τα προσπερνάω αυτά και συνεχίζω να ακούω και να κάνω αυτό που μου αρέσει, διότι η μουσική δεν έχει ηλικία. Στο ερώτημα αν με επηρεάζει απαντώ “ναι” και αρκετά μάλιστα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αφοσιώνομαι απόλυτα σε αυτό που ακούω κάθε στιγμή. Αφοσιώνομαι, ξεχνιέμαι, και ύστερα νιώθω άλλος άνθρωπος!

Κοσμοπούλου Δήμητρα, Γ2

© 2017 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΤΡΥΜΟΝΙΚΟΥ ΣΕΡΡΩΝ| ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΣΠΥΡΙΑΔΟΥ ΣΟΥΖΗ | Developed by @kon_Design