Μία αγιογράφος στο σχολείο μας!

Χωρίς κατηγορίαΔεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μία αγιογράφος στο σχολείο μας!

Το ξέρατε ότι έχουμε μία αγιογράφο στο σχολείο μας; Πρόκειται για τη συμμαθήτριά μας Χρυσοβαλάντου Γρηγοριάδου, η οποία πριν λίγες μέρες μάς παραχώρησε μια συνέντευξη για την αγαπημένη της ασχολία, την αγιογραφία. Ένας εξαιρετικά ταλαντούχος άνθρωπος με πάθος για την τέχνη, που καταβάλλει τεράστια προσπάθεια και κόπο για να γίνεται όλο και καλύτερη σε κάτι που, όπως λέει η ίδια, την εμπνέει και την κάνει χαρούμενη.

Ρώτησα τη Χρυσοβαλάντου πότε ξεκίνησε την αγιογραφία και τι την ώθησε σ΄ αυτή την επιλογή κι απάντησε τα εξής:

“Όταν ήμουν μικρή, 8 χρονών, ξεκίνησα μαθήματα ζωγραφικής. Στην συνέχεια και καθώς έβλεπα στην εκκλησία τις αγιογραφίες συνειδητοποίησα πως ήθελα κι εγώ να μάθω να φτιάχνω αγιογραφίες. Γράφτηκα λοιπόν σε μια σχολή στις Σέρρες, στο Μαξίμειο Πολιτιστικό Κέντρο. Μου άρεσε τόσο πολύ να βλέπω αγιογραφίες!” ενώ στα μάτια της φαινόταν η ευτυχία της δημιουργίας.

Όπως δήλωσε και η οικογένειά της τη στήριξε σ΄ αυτή την επιλογή. Είπε χαρακτηριστικά: “Με την αγιογραφία ασχολήθηκα κυρίως επειδή μου άρεσε και επειδή πραγματικά ήθελα να ασχοληθώ. Κανένας δεν μου το επέβαλε. Θυμάμαι την γιαγιά μου που από τότε που ήμουν μικρό κοριτσάκι μου έλεγε:  “Όταν μεγαλώσεις, Βαλάντω, θέλω να μου φτιάξεις την Παναγίτσα με τον Χριστούλη. Θέλω να μάθεις και να το κάνεις”.  Εγώ της απαντούσα : “Εντάξει γιαγιά, θα το κάνω όταν μεγαλώσω”. Τώρα έχω ξεκινήσει την Παναγία την Γλυκοφιλούσα που κρατά στην αγκαλιά της τον μικρό Χριστό. Και είμαι πολύ χαρούμενη! ”

P1040074                           Έργο της Χρυσοβαλάντου, περίτεχνη εικόνα της Αγίας Μάρθας

Στη συνέχεια μίλησε για τα στάδια δημιουργίας μιας αγιογραφίας:

“Οι αγιογραφίες γίνονται πάνω σε ξύλο που έχουμε υποστεί ειδική επεξεργασία. Πρώτο βήμα για τη δημιουργία αποτελεί το σχέδιο.  Διαλέγουμε τη μορφή που θέλουμε να φτιάξουμε και τη φωτοτυπούμε σε χαρτί. Το χαρτί πρέπει να έχει το μέγεθος του ξύλου που θα χρησιμοποιήσουμε. Χρειάζεται μια ασπρόμαυρη φωτοτυπία, για να διακρίνονται οι φωτισμοί και οι σκιές, και μια έγχρωμη για να βλέπουμε τα χρώματα. Τοποθετούμε ένα ρυζόχαρτο  πάνω στην έγχρωμη φωτοτυπία και αφού το στερεώσουμε στις άκρες, με ένα μολύβι πατάμε το σχέδιο με όλες τις λεπτομέρειες. Στη συνέχεια τοποθετούμε πάνω στο ξύλο ένα καρμπόν και το ρυζόχαρτό μας, το οποίο στερεώνουμε με χαρτοταινία. Πατάμε το σχέδιο για να αποτυπωθεί στο ξύλο (το περίγραμμα της μορφής, όλα τα χαρακτηριστικά του προσώπου, τα χέρια και τα πόδια, αν υπάρχουν). Η διαδικασία αυτή διαρκεί περίπου δύο ώρες. Έπειτα χρησιμοποιούμε κρόκο αβγού και ξίδι και φτιάχνουμε ένα  μείγμα. Ρίχνουμε λοιπόν το μείγμα αυτό στην αβγοθήκη μας, προσθέτουμε το χρώμα που είναι σε μορφή σκόνης και με ένα ειδικό πινέλο που λέγεται “γουρουνότριχα “ τα ανακατεύουμε. Αφού το τελικό μείγμα είναι έτοιμο, χρωματίζουμε την εικόνα με ειδικά πινέλα που είναι μαλακά. Εφόσον έχουμε τελειώσει τα ρούχα του Αγίου,  άμα έχει μαλλιά, κάνουμε και τα μαλλιά του. Αν τα μαλλιά είναι καφέ, το πρώτο χρώμα που βάζουμε είναι σκούρο και μετά  αν έχει μπούκλες χρησιμοποιούμε πιο ανοιχτό καφέ. Οι λεπτομέρειες είναι θέμα σκιών. Χρησιμοποιούμε πιο ανοιχτούς ή κλειστούς τόνους χρωμάτων για να δείξουμε πού πέφτει το φως και για να φανεί πιο ρεαλιστική η εικόνα, στο βαθμό που επιτρέπεται. Ακόμα, για να φαίνεται η εικόνα πιο εντυπωσιακή, αντί απλού χρώματος χρησιμοποιούμε ψευδόχρυσο γύρω από το κεφάλι. Ο ψευδόχρυσος είναι φθηνός και αποτελεί απομίμηση χρυσού. Με μια ειδική κόλλα που απλώνουμε στην εικόνα σταθεροποιούμε τα φύλλα του ψευδόχρυσου και αφήνουμε να στεγνώσει για τουλάχιστον 2 μέρες, ώστε να κολλήσει σωστά και το αποτέλεσμα να είναι το επιθυμητό. Ο χρόνος για να τελειώσει μια εικόνα εξαρτάται από την περιπλοκότητα του σχεδίου αλλά και την έκταση της εικόνας. Για εμένα προσωπικά κυμαίνεται από 2 έως 3 μήνες.”

P1040076

“Σκέφτομαι να ακολουθήσω  επαγγελματικά την αγιογραφία. Πιστεύω ότι έχει μέλλον και πως δεν θα μείνω χωρίς δουλειά. Όταν θα είμαι στην πρώτη Λυκείου, θα γραφτώ σε μια σχολή για ελεύθερο σχέδιο και θα συνθέσω το ντοσιέ που θα στείλω στην Σχολή Καλών Τεχνών, όπου θέλω να φοιτήσω. Το ελεύθερο σχέδιο είναι κάτι που πολλοί μπορούν να κάνουν, αν γνωρίζουν τα βασικά, αλλά την αγιογραφία δεν την προτιμούν, γιατί τη θεωρούν δύσκολη.”

P1040076 - Αντίγραφο - Αντιγραφή

Ευχαριστούμε πολύ τη Χρυσοβαλάντω για την καταπληκτική συνέντευξη που μας παραχώρησε και τις πληροφορίες με τις οποίες μάς εφοδίασε. Χρυσοβαλάντω, καλή επιτυχία και συνέχισε να δημιουργείς τόσο όμορφες εικόνες και έργα τέχνης.

Καργιώτη Αικατερίνη, μαθήτρια της Γ΄

© 2017 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΤΡΥΜΟΝΙΚΟΥ ΣΕΡΡΩΝ| ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΣΠΥΡΙΑΔΟΥ ΣΟΥΖΗ | Developed by @kon_Design